Wednesday, December 15, 2010

Open house tak sengaja....

Everything started with a Facebook chat between Syafiq and I...we were discussing about what to cook during the weekends..we wanted to try and cook Nasi Beriani but i bailed out cuz some of the ingredients are hard to find.It seems complicated too.So i suggested Mee Kari instead...I found a mee kari udang recipe on the internet.Syafiq said he'll make nasi lemak on Saturday night and I can cook mee kari udang on Sunday. Teruja kot..

On Saturday, we had a Birthday party invitation in Essen...I got the chance to meet quite a few Malaysian families and students that are staying here in North Rhine Westphalia...Ramai2 berkumpul rasa meriah dah cam suasana kat Malaysia la plak...The food was really nice..thumbs up to Kak Nadia and Abang Nazri.Thanks again for the invitation...

We changed our plan to cook nasi lemak that night..Sebab dah kenyang x ingat dunia kan...So I just told Syafiq that I'll try to cook Mee Kari Udang for lunch on the next day...I got a call on Sunday morning from Syafiq..He said "Kita masak Nasi Lemak jugak la hari ni"...Woh2...teruja dapat makan best dua hari berturut-turut....

At 11.30am, I began to prepare all the ingredients needed for the Mee Kari Udang..Luckily Nuzul was there to help me...kalau x kupas udang pown dah satu jam kan..haha..xde skill kot nak kupas udang..I was really nervous to cook the mee kari udang..first time kot..ikut resipi dengan teliti dan gigih..takot salah buat..Alhamdullillah mee kari udang jadi jugak.." Lulus!! " kata bapak Peja.Owh I also baked Bread Pudding for dessert...

Mee Kari Udang x nampak udang..haha..udang2 tengah menyorok kat dalam...

Bread Pudding with almond flakes topping served with Dulce de leche (Nama sauce nak best je kan..tp x brape jadi...x kisah sedap gak..rasa caramel) Paling x bley blah Bread Pudding ni kena buat 3 kali atas permintaan ramai...Teruja bila orang kata sedap...
 
 
Group pics time tengah ambik makanan...

Group pics of those who were there for Lunch...
From left standing (Ayah peja, Lan, Peja, Syafiq, Hakeem).From left sitting ( Fuad, Nabil, Darwin, Asyuaraa)
 Nuzul berbaju putih gambar kat atas..

Dinner time yáll...Nasi Lemak sambal ikan bilis telur rebus dengan lauk ayam berempah...
nikmat terasa skit arh...

Semua gotong- royong masak nasi lemak and lauk2 ni...Orang kata kalau masak dengan kasih sayang mesti sedap menjilat jari...ke aku je yang cakap..humma2
Gambar2 nasi lemak...ada orang suka nasi lemak dengan 2 ketul ayam...ada orang suka nasi lemak ngan 2 telur je..yang model nasi lemak ni pulak sapu dua telur ngan 3 ketul ayam terus..hee..

Credit to Peja for the pictures...gambar yang x beberapa lawa tu daripada kamera saya la ye..hee


That was seriously an awesome weekend!!! I makan memang x ingat dunia dah..rindu kot masakan melayu..we should do this more often...Happie je bila buat gathering..merapatkan silaturahim sambil2 mengemoekan perut..howoe...

Till the next post...Stay tune..Tschuess und mach's gut!!!!

22 comments:

nuzulnor said...

Quote: "yang model nasi lemak ni pulak sapu dua telur ngan 3 ketul ayam terus"

hahahaha..aku sendiri pun tak perasan aku ambil byk lauk masa tu. maybe sbb sume nampak best kot so tamak nak makan byk2 :p

but totally agree with you. it was a great weekend. full of fun and parties. we should do this more often ;)

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

to nuzul:
Eh x pernah taw pon dah ada account.hee..xpe2..aku pon makan bnyk malam tu..nasi lemak dengan lauk2 tu memang terbaik ar...

nuzulnor said...

hahaha. you did a good job nabil. mee kari tu best ;) and bread pudding tu mmg pujaan ramai :p

Qarl said...

menarik la wording kat header u,

yg

'bapa sy bukan g rombongan london' tu

cool!

anyway, hv a gud day!

cik nur said...

mesti rindu masakan melayu kalo duk kat negara or kan :)

○○○iliyana○○○ said...

wee terernye lelaki pn pandai masak ni ;-P

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

To nuzul:
Nanti nak try buat dessert lain plak..hee

To qarl:
Thanx...same goes to you..

To nur:
Paling rindu masakan mak la kan...kalau rindu terus mintak resipi..hee

To iliyana:
Duduk sini kena la berdikari kan..kalau x kempunan nak majan best2.....hehe

ferra ferro said...

cool!!! pandai masak ! =D

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

To ferra:
Hee...still tengah belajar...

Heidi Shafiq said...

mmg mantap pic mknan ko.. :)

nadia adrus said...

you´re welcome...

nak tny la kan ni open house mana ni... tak ajak pun ;( tgk makanan korang mcm sedap2 je... dah la demam ni

~kak nadia (essen)

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

to heidi shafiq:
thanx..haha..

to kak nadia:
Opps..ni open house x plan pon kak nadia..kat rumah nabil ngan darwin kat krefeld..malu nak ajak ramai2...baru first time try masak tu...

~kak nadia said...

kawan2 nabil kata sedap tu... walaupun first time... takpe, nnt buat makan2 jgn lupa jemput kak nadia & abg nazri & nafiz

nnt kempunan plak, susah

D'lla said...

woww bestnye..hik3 snowie again..br lps main..br siap kepala snowman hahaa..sejukk..

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

to kak nadia:
Haha.kawan2 nak jaga hati je tu..hee..nanti kitorunk buat makan2 besar-besaran time raya ke kitorunk mesti jemput...

to Dlla:
Hee..snow on and off kan...kitorink kat sini sempat main sekejup je tu pown malam2 buta...ada kelas..tsk2...

Macham Iz Punye said...

eh aku silap. kau mmg patut amek chef instead of engineer

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

to iz:
tu ar pasal...angan2 nak bukak kedai dessert sendiri...sambung blaja kat switzerland..blaja buat chocolate sendiri...angan..angan...

EnO said...

mcm bestt je nmpakkk.. ehehhehe... mcm amek course masakan lakk.. :)

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

To eno:
Haha kalau ambik course masakan dah penuh meja kot..

Dawa said...

nampak fuad, rasa rindu plak kat deutschland. kem salam kt makanan selfmade kat sana. balik msia nk pegang kuali pon malas. huhu. and all the best utk smo student kt de.

luvpinkja said...

teheee. memasak ni seronok kan sebenarnya. feeling after finished masak tu mmg puas. btw, angan2 nak bukan kedai dessert n blaja kt swtzland tu, sgt best okayy..! chaiyoo2..! :)

Nabil Aizat Abdul Rahman said...

to dawa:
Thanx..Owh pernah belajar kat sini ke? insyaalah akan kirim salam nanti..hee

to luvpinkja:
Insyaallah..mmg angan2 sejak kecik..nak buat chocolate sendiri..hantoe chocolate kot..hehe